Magnetyczne probiotyki do celów medycznych
13 maja 2014, 11:13Naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie i firmy BIOSEARCH SA stworzyli wzorowane na bakteriach magnetycznych magnetyczne probiotyki, które po spożyciu z pokarmem mogłyby pomagać w diagnozowaniu chorób układu pokarmowego, np. nowotworów żołądka.

Skrzydlaty pasażer na gapę z drzewka bożonarodzeniowego Rockefeller Center
20 listopada 2020, 12:53Jeden z pracowników zajmujących się transportem i zabezpieczeniem drzewka bożonarodzeniowego dla Rockefeller Center odkrył skrzydlatego pasażera na gapę - włochatkę małą (Aegolius acadicus). Ukryta w świerku sóweczka pokonała drogę z Oneonty na północy stanu do Nowego Jorku.

Oddech pasażera - bezcenny...
6 lutego 2009, 11:24Lotnisko Johna Lennona w Liverpoolu to pierwszy obiekt na świecie, gdzie dzięki urządzeniu o nazwie Eco-box oddech pasażerów zostanie wykorzystany do napędzania pojazdów mechanicznych i systemu grzewczego.

Z otyłością i cukrzycą jest jak z paleniem i rakiem
7 września 2011, 11:37Wiadomo, że otyłość stanowi czynnik ryzyka cukrzycy typu 2., ale czy liczba nadmiarowych kilogramów i czas ich noszenia na sobie mają jakiś wpływ na to ryzyko? Okazuje się, że tak i że zależność ta przypomina związek między okresem palenia i liczbą wypalanych papierosów a ryzykiem raka płuca.

Korzystny wpływ psa na mikrobiom dzieci
7 kwietnia 2017, 10:49Badania naukowców z Uniwersytetu Alberty wykazały, że w mikrobiomie jelitowym dzieci z rodzin ze zwierzętami (70% stanowiły psy) występuje więcej bakterii Ruminococcus i Oscillospira, które zmniejszają ryzyko alergii i otyłości.
Uwaga na chroniczny katar
8 sierpnia 2006, 11:25Naukowcy odkryli, że osoby cierpiące na przewlekły nieżyt nosa narażają się na 3-krotnie wyższe prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę Parkinsona w późniejszym życiu. Sądzi się, że związek ten może być skutkiem stanu zapalnego błon śluzowych.

Badanie genetyczne ujawniło 3 podgatunki humbaka
23 maja 2014, 12:36Nowe badanie genetyczne wykazało, że populacje długopłetwców (in. humbaków) z północnego Pacyfiku, północnego Atlantyku i półkuli południowej różnią się od siebie bardziej niż sądzono i należałoby je traktować jako podgatunki.

Władze Bielska-Białej pokazały model kompozycji rzeźbiarskiej z Don Pedrem, szpiegiem z Krainy Deszczowców
17 grudnia 2020, 13:08Na początku grudnia w Bielsku-Białej pojawiła się nowa bajkowa kompozycja rzeźbiarska. Przedstawia ona Smoka Wawelskiego i Bartłomieja Bartoliniego. Teraz zaprezentowano model kolejnej rzeźby. Tym razem jest to Don Pedro, szpieg z Krainy Deszczowców.

Zdrowa nanożywność
17 lutego 2009, 10:48Holenderski naukowiec Frans Kampers przekonuje, że żywność, którą zawdzięczamy nanotechnologii, jest zdrowsza i lepiej wchłaniana przez organizm. Wg niego, problem polega na tym, że ludzie nie rozumieją, jakim modyfikacjom podlega pokarm i obawiają się, że może im zaszkodzić.

Odtłuszczony jogurt zwiększa ryzyko astmy u dzieci
19 września 2011, 09:24Jeśli ciężarna kobieta codziennie zjada jogurt niskotłuszczowy, wzrasta ryzyko, że u jej dziecka w przyszłości rozwinie się astma lub alergiczny nieżyt nosa. Ekaterina Maslova, szefowa zespołu, która na co dzień pracuje w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego, podejrzewa, że dzieje się tak, ponieważ w diecie matki brakuje działających ochronnie kwasów tłuszczowych.